Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

1Πώς το γαλβάνισμα προστατεύει το μέταλλο από την διάβρωση ;
Το μέταλλο ψευδαργύρου που χρησιμοποιείται στην διαδικασία γαλβανίσματος παρέχει ένα αδιάβροχο φράγμα μεταξύ του υποστρώματος του μετάλλου και των διαβρωτικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα. Δεν επιτρέπει στην υγρασία και στα διαβρωτικά χλωρίδια να επιτεθούν στο μέταλλο. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικά περισσότερο ανοδικός στο μέταλλο – που σημαίνει ότι θα διαβρωθεί πριν το μέταλλο, μέχρι ο ψευδάργυρος να καταναλωθεί πλήρως.
2Πώς συγκρίνεται το κόστος του θερμού γαλβανίσματος με άλλες μεθόδους προστασίας από την διάβρωση , όπως το βάψιμο ;
Όταν συγκρίνεται με διαδικασίες βαψίματος, το γαλβάνισμα εν θερμώ μετά την κατασκευή έχει παρόμοιο κόστος αρχικής εφαρμογής και , σχεδόν πάντα, χαμηλότερο κόστος συντήρησης (μεγάλη διάρκεια ζωής). Στην πραγματικότητα, το χαμηλότερο κόστος συντήρησης ενός γαλβανισμένου εν θερμώ προϊόντος κάνει το γαλβάνισμα να είναι η έξυπνη επιλογή για σήμερα και για το μέλλον. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το κόστος ζωής όταν παίρνουμε μία απόφαση έργου ως προς το σύστημα προστασίας κατά της διάβρωσης που θα χρησιμοποιήσουμε. Και με το γαλβάνισμα, το ετήσιο κόστος συντήρησης, είναι σχεδόν πάντα λιγότερο από ένα σύστημα βαφής, γιατί στο γαλβάνισμα το αρχικό κόστος είναι και το τελικό κόστος, ενώ για τα συστήματα βαφής, επειδή απαιτούν συντήρηση, επιμέρους βάψιμο και συνολικό βάψιμο αρκετές φορές μέσα σε 30 χρόνια, το κόστος μπορεί να είναι ιλιγγιώδες, καθιστώντας την απόφαση για βάψιμο δαπανηρή μακροπρόθεσμα.
3 Πόσο μπορεί να διαρκέσει το γαλβάνισα σε ένα χάλυβα ;
Ο γαλβανισμένος εν θερμώ χάλυβας απωθεί εξαιρετικά καλά την διάβρωση σε πολλά περιβάλλοντα. Δεν είναι ασυνήθιστο το γαλβανισμένο σίδερο να αντέχει για πάνω από 70 χρόνια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ο βαθμός διάβρωσης του ψευδαργύρου και το για πόσο θα προσφέρει προστασία είναι μία λειτουργία του πάχους της επικάλυψης και της ποσότητας διαβρωτικών στοιχείων της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν λιγότερες εξατμίσεις αυτοκινήτων/φορτηγών και εκπομπές ρύπων, ο γαλβανισμένος χάλυβας μπορεί εύκολα να αντέξει 100-150 χρόνια χωρίς συντήρηση. Βιομηχανικές και θαλάσσιες περιοχές περιέχουν σημαντικά πιο επιθετικά διαβρωτικά στοιχεία, οπότε ο γαλβανισμένος χάλυβας μπορεί να αντέξει για 50-100 χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις.
4Αντέχει η επικάλυψη ψευδαργύρου του γαλβανισμένου χάλυβα την τριβή / ξύσιμο / λείανση ;
Οι τρεις διαμεταλλικές στρώσεις, που σχηματίζονται κατά την διαδικασία γαλβανίσματος, προσφέρουν καλή αντίσταση σε πρόσκρουση και τριβή, καθώς η επικάλυψη είναι μοριακά συνδεδεμένη στον χάλυβα, και έχουν εξαιρετική αντοχή.
5 Γιατί η εμφάνιση του γαλβανισμένου χάλυβα διαφέρει από έργο σε έργο και από γαλβανιστήριο σε γαλβανιστήριο και επίσης υπάρχει καμία διαφορά στην προστασία από τη διάβρωση που να οφείλεται στην διαφορετική όψη επίστρωσης;
Η χημεία του χάλυβα είναι ο πρωταρχικά καθοριστικός παράγοντας του πάχους και της εμφάνισης της γαλβανισμένης επικάλυψης. Η συνεχής παραγωγή χυτοχάλυβα από τις χαλυβουργίες έχει μία μεγάλη ποικιλία χημείας, εξ’ ου οι διαφορετικές εμφανίσεις επικάλυψης. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά πρόσθετα που οι γαλβανιστές μπορεί να βάζουν στο μπάνιο ψευδαργύρου τους για να ενισχύσουν την εμφάνιση της επικάλυψης κάνοντάς την γυαλιστερή, στιλπνή ή ματ γκρι. Η εμφάνιση της επικάλυψης δεν επηρεάζει καθόλου την προστασία κατά της διάβρωσης της επικάλυψης με ψευδάργυρο.
6Μπορεί ο γαλβανισμένος χάλυβας να αντέξει κατά την χρήση του σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλη χρονική περίοδο ;
Συνεχής έκθεση σε θερμοκρασίες κάτω των 200° C είναι ένα απολύτως αποδεκτό περιβάλλον για τον γαλβανισμένο εν θερμώ χάλυβα. Καλή επίδοση μπορούμε επίσης να έχουμε όταν ο γαλβανισμένος εν θερμώ χάλυβας εκτίθεται σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από 200° C κατά διαλείμματα.
7Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες εκτιμήσεις σχεδιασμού και κατασκευής που απαιτούνται για να ετοιμαστεί ο χάλυβας για θερμό γαλβάνισμα ;
Ναι. Συγκεκριμένα, οι κατασκευές χάλυβα θα πρέπει να επιτρέπουν τη ροή των καθαριστικών χημικών και του λιωμένου ψευδαργύρου πάνω και ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύσεις / αντηρίδες θα πρέπει να περικοπούν, να γίνουν τρύπες στα κατάλληλα σημεία για την αποστράγγιση και την διέξοδο του ψευδαργύρου από τις σωληνοειδείς κατασκευές, να αφαιρεθεί η «πάστα» συγκόλλησης, η επικάλυψη στις επιφάνειες θα πρέπει να είναι ερμητικά συγκολλημένη , και να ενισχυθούν προσωρινά τα ελαφριά υλικά. Ο βασικός λόγος για τις τρύπες αερισμού είναι να επιτρέψουμε στον εγκλωβισμένο αέρα και αέρια να διαφύγουν. Ο κύριος λόγος για τις τρύπες αποστράγγισης είναι να επιτρέψουμε στα καθαριστικά διαλύματα και στον λιωμένο ψευδάργυρο να ρεύσουν μέσα, πάνω και ανάμεσα στα τμήματα, και συνέχεια πάλι μέσα στη δεξαμενή ή το μπάνιο.
8Μπορώ να βάψω ακριβώς επάνω στην γαλβανισμένη επικάλυψη ; Εάν ναι, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί ;
Οι γαλβανισμένες επιστρώσεις μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να βαφτούν, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά επίσης και για να παρατείνει την διάρκεια ζωής της κατασκευής. Για καλύτερη πρόσφυση του συστήματος βαφής αλλά και για να αποφύγουμε μετέπειτα ξεφλούδισμα του χρώματος, θα πρέπει πριν την βαφή να εφαρμοστεί «wash primer» (υπόστρωμα προεργασίας μετάλλων) σε όλη την επιφάνεια της κατασκευής.
9Υπάρχει τρόπος σκοπίμως να μείνουν κάποιες περιοχές αγαλβάνιστες;
Ναι, αλλά επειδή τα προϊόντα κάλυψης μπορεί να μην είναι 100% αποτελεσματικά, επικοινωνήστε με τον γαλβανιστή σας για προτάσεις
10Υπάρχει αντίκτυπο στο περιβάλλον όταν η επικάλυψη ψευδαργύρου «θυσιάζεται» / διαβρώνεται ; Ο ψευδάργυρος είναι ένα ασφαλές μέταλλο ;
Δεν υπάρχουν μελέτες, που να έχουν γίνει γνωστές, που να υποδηλώνουν ότι τα προϊόντα διάβρωσης ψευδαργύρου προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον. Ο ψευδάργυρος είναι ένα φυσικό στοιχείο (το 25Ο πιο άφθονο στοιχείο στη γη), και απαραίτητος για τη ζωή όλων των οργανισμών. Είναι ένα συνιστώμενο κομμάτι της διατροφής μας (RDA 15mg) και αναγκαίο για την αναπαραγωγή. Χρησιμοποιείται σε βρεφικές αλοιφές, βιταμίνες, χειρουργικά εργαλεία, αντηλιακά και παστίλιες για το κρυολόγημα.
Ελληνικα

Pin It on Pinterest

Μετάβαση στο περιεχόμενο