Ψευδάργυρος

Ψευδάργυρος - Απαραίτητος στη ζωή μας


Ο ψευδάργυρος είναι ένα φυσικό κομμάτι του φλοιού της γης και σε ορισμένες περιοχές έχει συγκεντρωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα από φυσικές γεωλογικές διαδικασίες. Τέτοιες περισυλλογές αξιοποιούνται ως φορείς μεταλλεύματος. Ο μεταλλικός ψευδάργυρος παράγεται και από μεταλλεύματα και από ανακυκλωμένα προϊόντα ψευδαργύρου.


Ψευδάργυρος στη διατροφή

1. Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, το συκώτι και συγκεκριμένα θαλασσινά (ιδιαίτερα στρείδια). Σημαντικές ποσότητες βρίσκονται επίσης σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ρύζι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
2. Οι τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων, όπως η απογύμνωση και η λεύκανση σιτηρών για την αφαίρεση του κελύφους, μειώνει την βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου όπως επίσης και άλλων θρεπτικών και παγωμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.
3. Το σώμα απορροφά ψευδάργυρο πιο πρόθυμα από διαφορετικές πηγές, με το κρέας να είναι μία ιδιαιτέρως καλή πηγή αντίστοιχα. Φυτικά, που βρίσκονται σε σιτηρά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ίνες, ενώνονται με τον ψευδάργυρο και έτσι μειώνουν την απορρόφηση όπως κάνει το αλκοόλ.

    Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως το γαλβάνισμα είναι μία σημαντική πηγή ανακυκλωμένου ψευδαργύρου. Πηγές ανακυκλωμένου ψευδαργύρου :

Ψευδάργυρος – Απαραίτητος για την υγεία και το περιβάλλον

Ο Ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ζωή. Είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται σε όλα τα φυτά και στα ζώα και παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του δέρματος ,των δοντιών, των οστών, των μαλλιών, των νυχιών , των μυών, των νεύρων και της λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Ο ψευδάργυρος και η χημεία του εντοπίζεται σε πάνω από 200 ένζυμα και ορμόνες του ανθρώπου.

Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα υγείας. Η συνιστώμενη ημερήσια ανοχή (RDA) σε ψευδάργυρο είναι 15mg για έναν ενήλικα, ένας αριθμός που επιτυγχάνεται εύκολα με μία ισορροπημένη δίαιτα που περιέχει κρέας και λαχανικά. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ψευδάργυρο από άλλους, γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται 19mg ημερησίως. Ο μέσος όρος εισαγωγής ηλικιωμένων ανθρώπων είναι μόλις περίπου 9mg την ημέρα λόγω του ότι η κατανάλωση τροφής, ιδιαίτερα πρωτεΐνης, συχνά μειώνεται οπότε ίσως χρειαστεί να πάρουν συμπλήρωμα ψευδαργύρου.

Ανακύκλωση

Ο ψευδάργυρος είναι η κύρια πρώτη ύλη στο γαλβάνισμα.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα εγγενώς ανακυκλώσιμο μη σιδηρούχο μέταλλο. Μπορεί να ανακυκλώνεται επ’ αόριστον χωρίς καμία απώλεια των φυσικών ή χημικών ιδιοτήτων του. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την διαδικασία θερμού γαλβανίσματος που εξασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητάς του και την αποτελεσματικότητα του κόστους του. Περίπου το 30% (2 εκατομμύρια τόνοι) της παγκόσμιας κατανάλωσης ψευδαργύρου προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές. Ποσοστό που αυξάνεται με την αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βελτιώσεις στην τεχνολογία ανακύκλωσης.

Εκτιμήσεις θεωρούν ότι το 80% του διαθέσιμου για ανακύκλωση ψευδαργύρου πραγματικά ανακυκλώνεται. Αυτό σημαίνει ότι πολύς ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται σήμερα έχει πιθανόν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο που οδηγείτε περιέχει έως 10 κιλά ανακυκλωμένου ψευδαργύρου στον γαλβανισμένο σκελετό του και όταν αποσύρεται από αυτά τα πάνελ μπορούν να φτιαχτούν καινούρια ανταλλακτικά ίδιας ποιότητας. Ακόμη και το οξείδιο του ψευδαργύρου που χρησιμοποιείται για την επισκευή των ελαστικών σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να φτιαχτούν νέα ελαστικά.